O rezané kvety musíte starať: Vydrží vám oveľa dlhšie!

miestniť rezané kvety do izieb v dome či byte je vždy dobrý nápad. Miestnosť rozžiari, prevonia a pôsobí ako skvelý interiérový doplnok. Bohužiaľ, ich čerstvosť sa postupne stráca. Poznáme však niekoľko trikov, ktoré ich udrží svieži o niečo dlhšie.

Viete ako kvety narezať?

Vždy pred tým, než vložíte kvety do vázy, je potrebné ich narezať. Mali by ste sa však riadiť istými zásadami, vďaka ktorým budú kvety vyzerať ako čerstvo natrhané dlhšiu dobu. Pomocou šikmého rezu sa snažte vytvoriť vždy čo najväčšiu plochu rezu. Aby sa cievy neuzavreli, čerstvo zrezané kvety ponorte okamžite do vody. Vhodným riešením je aj rezať je priamo vo vode. Stonka potom skracujte každý deň a pred nožnicami uprednostňujte nôž.

Čerstvá voda je základ

Kytica čerstvých kvetov vydrží krásna oveľa dlhšie, ak jej každý deň poskytnete čerstvú vodu. Odborníci sa zhodujú v tom, že voda by mala siahať približne do dvoch tretín výšky jednotlivých kvetov. Voda sa cez listy zbytočne odparuje, preto je vhodné tie zvyšné odstrániť. Hoci najčastejšie dávame kvety do studenej vody, príliš im neprospieva. Radšej do vázy nalejte vlažnú vodu.

Vädnúcej rýchlo vyhoďte

V zmiešaných kyticiach zvyknú začať niektoré druhy vädnúť o niečo skôr ako ostatní. Z nich sa potom do vody vyplavuje etylén a ten zapríčiní predčasné vädnutie zostávajúcich druhov. Po vytriedení zvädnutá kúskov nezabudnite vymeniť vodu vo váze.

Kým nie sú v záhradke, zoženiete kvetiny online

Keďže v záhradkách len začínajú kvitnúť prvé jarné kvietky, ich nedostatok možno nahradiť návštevou kvetinárstvo. Výhodou je, že kvetinárky by vám mali presne poradiť tipy na starostlivosť o vybrané druhy. O niečo pohodlnejšie je kúpiť si rezané kvety online, vďaka čomu si ušetríte voľný čas a vybranú kyticu vám privezú priamo domov. Donáška kvetov je navyše skvelým spôsobom, ako niekoho potešiť alebo prekvapiť. Využite túto možnosť ako netradičný darček pre priateľku, manželku, mamu, sestru alebo akúkoľvek dôležitú ženu vo vašom živote.

Publikované: 19. 12. 2017

Kategória: Skvelé tipy

Autor: Katka Kavová