Viete, v akom veku je dobré do tela dopĺňať kolagén?

O kolagéne sa teraz hojne hovorí ako v spojitosti s našimi kĺbmi, tak v spojitosti s krásou. Kolagén je základná stavebná bielkovina nerozpustná vo vode, ktorá spája bunky tkanív, kostí a šliach. Nachádza sa v chrupavkách kĺbov a tvorí asi 75% našej pokožky. Môžeme mu teda smelo hovoriť lepiaca hmota tela živých organizmov, naše telo drží pohromade vďaka svojej jedinečnej štruktúre skladajúcej sa z troch proteínových reťazcov stočených do špirály.

Vplyv kolagénu na naše telo v spojitosti s vekom

Je všeobecne známe, že kolagén má blahodarný vplyv na náš pohybový aparát. Pokiaľ máme nedostatok kolagénu, všimneme si to na vzhľade pokožky, ktorá nebude pevná a odolná. Začnú sa objavovať vrásky, pleť nie je hladká a prejavia sa známky starnutia. Asi do 25 rokov produkuje naše telo veľké množstvo kolagénu, ale neskôr jeho produkcia značne klesne. A navyše kolagén, ktorý vyprodukujeme, už nie je tak kvalitný, nemá takú elasticitu, pevnosť a kompaktnosť. Akonáhle máme 45 rokov, tvorba kolagénu takmer ustane, a preto je dôležité začať ho doplňovať externe doplnkami stravy.

Nestrácajte kolagén svojim spôsobom života

Nielen vek má podiel na množstve kolagénu v tele. K strate kolagénu prispieva aj vystavovanie sa UV žiareniu, nedostatočná fyzická aktivita, strava chudobná na vitamíny A, C, E, železo a vápnik, málo pobytu na čerstvom vzduchu, stres a tiež nedostatočná regenerácia po fyzickom cvičení alebo po cvičení vedúcom k zraneniu. Kolagén v správnej forme posilňuje kosti, preto je ideálny pre ženy ohrozené osteoporózou v dobe menopauzy.

Ako vybrať kvalitný kolagén

Nevsádzajte na reklamu a to, kto vám daný prípravok odporúča. Zamerajte sa na informácie o pôvode, miere vstrebateľnosti kolagénu a jeho stráviteľnosti. Vo všetkých ohľadoch je veľmi kvalitný hydrolyzovaný kolagén - Cartylis od švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Aptissen S.A. Je pre svoje prednosti vyhľadávaný po celom svete, a aj vy ho určite oceníte.

Publikované: 27. 02. 2022

Kategória: Zdravie

Autor: Katka Kavová